Cepljenje


Proračun Republike Slovenije  od letos krije cepljenje s pnevmokoknim polivalentnim cepivom 23 (PPV 23) vsem, ki so stari nad 65 let in vsem kroničnim bolnikom.

Cepljenje preprečuje okužbo s pnevmokokom, ki je najpogostejši povzročitelj pljučnic, in ga najbolj priporočamo pljučnim bolnikom, lahko pa se cepijo vsi, ne glede na starost in bolezensko stanje.

Cepljenje  proti pnevmokoknim okužbam izvajamo tudi v naši ambulanti, tako za naše paciente, kot za vse druge  občane.

Najprej se cepi s PPV 13 valentnim cepivom, ki ga je potrebno plačati. Cepljenje stane trenutno 45 evrov. Po 8 tednih se cepi s PPV 23 valentnim cepivom, ki ga pod navedenimi pogoji plača proračun,   za ostale pa je samoplačniško.

Več o cepljenju preberite na naslovu pnevmokokne okužbe | CEPLJENJE.info.

Za cepljenje se lahko prijavite pri naših sestrah na aplikaciji Gospodar zdravja, po elektronski pošti ali po telefonu.

V naši ambulanti cepimo z najnovejšo verzijo cepiva Comirnaty Original/Omicron BA4-5 (Pfizer/BioNTech).

Cepivo je namenjeno POŽIVITVENEMU cepljenju, torej vsem, ki ste bili bazično cepljeni vsaj 2x. Poživitveni odmerek je predvsem priporočljiv za osebe z večjim tveganjem za težji potek covid-19,  oskrbovance DSO in vse osebe stare 80 let in več, priporočljiv pa je tudi za osebe stare 60 let in več. Cepijo se lahko tudi vse osebe nad 18 let.

Od zadnjega cepljenja mora miniti vsaj 3 mesece. Po prebolelem Covidu je priporočljivo, da mine 3 mesece, ni pa obvezno, torej se po Vaši presoji lahko cepite tudi prej. Cepili bomo samo polnoletne osebe.

Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covid-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

Vabljeni, da se prijavite preko aplikacije Gospodarju zdravja (e-posvet) ali preko elektronsko pošte sestre@zavodrr.si. Ko bomo uvedli elektronsko naročanje vas bomo obvestili.

Pričeli smo s cepljenjem proti gripi. Tudi letos je cepljenje brezplačno za vse občane, cepivo plača proračun. V skladu z navodili NIJZ se lahko cepite skupaj s Covid cepljenjem.

Cepimo tudi občane, ki niso registrirani v naši ambulanti, nosečnice in otroke nad 6 mesecev po predhodnem soglasju staršev.

Več o cepljenju proti gripi tukaj.

Proti klopnemu menigoencefalitisu cepimo celo leto, vendar je sedaj najboljši čas za cepljenje. Več o bolezni in cepljenju lahko preberete na spletni strani Najpogostejša vprašanja in odgovori o uvedbi cepljenja proti KME v Program cepljenja | www.nijz.si.

Cena cepljenja  je 25,00€ na dozo –  potrebno je več doz oz. obnovitvena cepljenja v skladu z naslednjo shemo:

Za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom so potrebni trije odmerki cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu (osnovno cepljenje) in sicer drugi odmerek 1-3 mesece po prvem in tretji odmerek 5-12 oz. 9-12 mesecev (odvisno od cepiva) po drugem. Zaščita se vzpostavi približno 14 dni po drugem odmerku. Za vzdrževanje zaščite pa so potrebni poživitveni odmerki in sicer prvi po treh letih, nato pa na 5 let. Pri osebah, starejših od 50 oz. 60 let (odvisno od cepiva) so poživitveni odmerki potrebni na tri leta.

Osebe letnik 1970, 1971 in 1972, ki imajo izbranega zdravnika v naši ambulanti se lahko v skladu s priporočilom o izvajanju cepljenja v letu 2021 brezplačno cepijo s  tremi (3) dozami cepiva, morate pa nas na svojo starost predhodno opozoriti.

Posodobljeno 22.10.2021