Cepljenje


Epidemija Covid-19  ne popušča, v zadnjih dneh opažamo ponovni porast obolelih.

V naši ambulanti smo cepili 70%  registriranih pacientov – veliko glede na državno povprečje, vendar premalo. Večina naših obolelih pacientov so necepljeni, nekateri so kar hudo oboleli in so potrebovali tudi daljše in kompleksnejše bolnišnično zdravljenje. Veliko obolelih ima tudi dolgotrajne posledice, t.i. long-Covid in te težave lahko trajajo več mesecev.

Večinoma smo cepili s cepivom Pfizer, nekaj malega z Astra-Zeneca, drugih cepiv nismo uporabljali kljub priporočilom vlade. Med več kot 4000 apliciranimi dozami nismo beležili resnejših stranskih učinkov. Trenutno pri starejših nad 65 let, pri katerih je poteklo pol leta od druge doze, izvajamo cepljenje s tretjo dozo.

Še vedno apeliramo na vse, da se cepite. Tudi prebolevnike  naprošamo, da se prijavijo za cepljenje. Na vrsti ste v roku enega tedna, trenutni cepilni dnevi so ponedeljek popoldne in četrtek dopoldne, poskušamo se maksimalno prilagajati vašemu delovnemu ritmu. Za cepljenje se nam javite preko Gospodarja zdravja, maila ali telefona. Cepimo tudi občane, ki niso registrirani v naši ambulanti, nosečnice in otroke nad 12 let po predhodnem soglasju staršev.

Skratka, ne bojimo se cepljenja, bojimo se Covid okužbe.

Obvestilo glede cepljenja proti Covid-19 najdete tukaj.

Pričeli smo s cepljenjem proti gripi. Tudi letos je cepljenje brezplačno za vse občane, cepivo plača proračun. V skladu z navodili NIJZ se lahko cepite skupaj s Covid cepljenjem.

Cepimo tudi občane, ki niso registrirani v naši ambulanti, nosečnice in otroke nad 6 mesecev po predhodnem soglasju staršev.

Več o cepljenju proti gripi tukaj.

Proti klopnemu menigoencefalitisu cepimo celo leto, vendar je sedaj najboljši čas za cepljenje. Več o bolezni in cepljenju lahko preberete na spletni strani Najpogostejša vprašanja in odgovori o uvedbi cepljenja proti KME v Program cepljenja | www.nijz.si.

Cena cepljenja  je 25,00€ na dozo –  potrebno je več doz oz. obnovitvena cepljenja v skladu z naslednjo shemo:

Za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom so potrebni trije odmerki cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu (osnovno cepljenje) in sicer drugi odmerek 1-3 mesece po prvem in tretji odmerek 5-12 oz. 9-12 mesecev (odvisno od cepiva) po drugem. Zaščita se vzpostavi približno 14 dni po drugem odmerku. Za vzdrževanje zaščite pa so potrebni poživitveni odmerki in sicer prvi po treh letih, nato pa na 5 let. Pri osebah, starejših od 50 oz. 60 let (odvisno od cepiva) so poživitveni odmerki potrebni na tri leta.

Osebe letnik 1970, 1971 in 1972, ki imajo izbranega zdravnika v naši ambulanti se lahko v skladu s priporočilom o izvajanju cepljenja v letu 2021 brezplačno cepijo s  tremi (3) dozami cepiva, morate pa nas na svojo starost predhodno opozoriti.

Posodobljeno 22.10.2021