Gripa


Gripa je respiratorna infekcija, ki se navadno pojavi v obliki epidemije in prizadene veliko število prebivalcev. Edina učinkovita zaščita pred gripo je cepljenje, ki pa ga moramo opraviti vsako leto pred začetkom pojavljanja obolenja. S cepljenjem pričnemo ponavadi oktobra ali novembra. Sestoji se iz enega odmerka vsako sezono, ker učinkovitost cepiva med letom oslabi. Izjema so le otroci, stari pod 9 let, ki so prvič cepljeni – te cepimo z dvema odmerkoma v razmiku enega meseca. Cepivo vsebuje različne podtipe virusa gripe, ki jih skrbno izberejo odvisno od epidemiološke situacije v svetu.

Cepljenja ne svetujemo med prebolevanjem akutne vročinske bolezni in ga opravimo, ko se oseba spet pozdravi. Po cepljenju se redko pojavijo stranski učinki kot bolečina na mestu vboda, zmerno povišana temperatura, slabo počutje z bolečinami v mišicah, ki navadno traja do 2 dni. Če se po cepljenju pojavi obolenje dihalnih poti, gre za sočasen pojav in ne za posledico cepljenja.

Cepljenje priporočamo vsem, tako otrokom kot odraslim, zlasti pa rizičnim skupinam prebivalstva, pri katerih pogosteje pride do težke oblike obolenja ali celo smrti:

– osebam starejšim od 60 let,

– osebam sa kroničnimi obolenji pljuč, srca in ožilja, ledvic, presnove,

– osebam z oslabljenim imunskim sistemom,

Cepljenje priporočamo tudi zdravstvenemu osebju, zaposlenim v negovalnih zavodih, osebam, ki opravljajo nego na domu, osebam zaposlenim v šolah in vzgojno varstvenih ustanovah in tudi družinskim članom oseb, ki so rizični glede okužbe.

S cepivom proti gripi ne moremo preprečiti drugih bolezni dihal, ki imajo podoben potek in se pojavljajo v istem času kot gripa.

Cena cepljenja:

– kronični bolniki, stari pod 18 let in nad 65 let 7€,

– vsi ostali 12€

– pljučnica 24€