Klopni meningoencefalitis in cepljenje


KLOPNI MENINGOENCEFALITIS (KME) in CEPLJENJE

kmeKlopni meningoencefalitis (KME) je smrtno nevarna virusna bolezen možganskih ovojnic in centralnega živčnega sistema. Virus KME prenašajo klopi vrste Ixodes Ricinus, ki prebivajo po gozdovih in travnikih centralne in vzhodne Evrope, tudi v Sloveniji. Vsak klop ni okužen, vendar pa je lahko delež okuženih klopov na nekaterih območjih relativno velik. Mila zima in vlažna pomlad povečata število klopov.

Bolezen običajno poteka v dveh fazah. Prva faza bolezni se začne približno 7 -14 dni po vbodu klopa in poteka podobno kot pri gripi (slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol…). Pri večini bolnikov nato sledi druga faza bolezni z povišano telesno temperaturo, močnim glavobolom in celo z nezavestjo. Bolezen lahko zapušča trajne posledice na centralnem živčnem sistemu, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost koncentracije, pareze, pa tudi ohromelost. KME je lahko tudi smrtna bolezen (pri 1-2% odraslih bolnikov).

Oblike KME pri odraslih:

meningitis (vnetje možganskih ovojnic): glavobol, vročina, slabost, otrdelost vratu, bolnike moti svetloba. Praviloma okrevajo brez posledic, smrtne nevarnosti ni.

meningoencefalitis (vnetje možganskih  ovojnic in možganskega tkiva): poleg prej opisanih težav še tresenje prstov rok in jezika, težave z mišljenjem, razne motnje zavesti, lahko celo koma. Umre 0,8-2% bolnikov.

mielitis (vnetje hrbtenjače): poleg prej opisanih težav še ohromitve udov in/ali dihalnih mišic. Smrtnost do 20%.

 

Na leto v Sloveniji za KME zboli 300-400 ljudi. Leta 2004 so umrle 3 osebe. Največ primerov bolezni je poleti, največ na Gorenjskem, Koroškem in v okolici Ljubljane. Moški obolevajo pogosteje kot ženske, tveganju pa so podvrženi ljudje vseh starosti, tudi otroci. 

Preprečevanje vboda in odstranitev klopa:

Tako kot vedno v medicini velja tudi tukaj pravilo, da je bolje preprečevati kot zdraviti, zato je prav, da se pred izleti v naravo ustrezno zaščitimo: z oblačili svetlih barv, da klopa lahko opazimo; zakrijmo si čim več gole kože z dolgimi hlačami in rokavi, pokrivalom…, namažimo se z repelentom, ki odganja klope, po prihodu domov pa se temeljito preglejmo.

Klopa, ki je pritrjen na kožo, previdno odstranimo s pinceto, s katero klopa primemo čim bližje koži. Odločno ga potegnemo iz kože, kožo pa umijemo z milom in toplo vodo. Klopa ne zmečkamo, temveč ga odvržemo v koš za gospodinjske odpadke. Za odstranjevanje klopov ne uporabljamo mazil, krem, lakov za nohte, petroleja ali česar koli drugega. ÄŒim hitreje klopa opazimo in pravilno odstranimo, manjša je možnost okužbe.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu:
Osebe, ki so že bile okužene z virusom KME, torej so bolezen že prebolele ali pa je potekala okužba brez vidnih bolezenskih znakov, so zaščitene pred boleznijo. Za vse ostale velja, da je najučinkovitejši način zaščite cepljenje.

Cepljenje je varno in učinkovito. Cepljeni prebivalci za KME praviloma ne obolevajo! S cepljenjem je priporočljivo začeti še v hladnih zimskih mesecih, da nastane zadostna zaščita do takrat, ko klopi postanejo aktivni. Osnovno cepljenje sestoji iz treh odmerkov cepiva – prvič, čez 14dni in še 5-12 mesecev po drugem odmerku. Nato so za vzdrževanje zaščite potrebni poživitveni odmerki na 3 – 5 let po prvem cepljenju.

V naši ambulanti cepimo s cepivom FSME-IMMUN 0,5ml (za starejše od 16 let) in s cepivom FSME-IMMUN 0,25ml Junior (za otroke od 1- 15 leta). Osnovno cepljenje sestoji iz treh odmerkov cepiva – prvič, čez 2 – 4 tedne in še 5-12 mesecev po drugem odmerku. Nato so za vzdrževanje zaščite potrebni poživitveni odmerki, prvi čez 3 leta, kasneje na 5 let. Cepimo preko celega leta.

Cepljenje stane 30€ za otroke oz. 33€ za odrasle  na vsako dozo cepiva.

Neželeni učinki cepljenja so redki, največkrat gre za  lokalno reakcijo, npr. rdečina in bolečina na mestu cepljenja, slabo počutje ali kratkotrajna vročina. Proti KME se ne smejo cepiti osebe z akutno vročinsko boleznijo in osebe s hudo alergično reakcijo po predhodnem odmerku cepiva ali s hudo alergijo na jajčne beljakovine.