Referenčna ambulanta


Referenčna ambulanta je s svojim delom pričela v aprilu 2011 in pomeni sodoben pristop k celostni obravnavi bolnikov na primarnem nivoju zdravstvenega varstva. Je naziv za ambulanto družinske medicine z razširjenim timom, v kateri poleg zdravnika in medicinske sestre, bolnika spremlja tudi diplomirana medicinska sestra, ki izvaja določene aktivnosti v skladu s svojimi pristojnostmi in zanje tudi odgovarja.

Diplomirana medicinska sestra (DMS) je prevzela   spremljanje določenih parametrov urejenih kroničnih bolnikov, preventivne aktivnosti in hkrati zdravstveno vzgojo.

Preventivna obravnava se prične že pri tridesetem letu starosti, izjemoma pa tudi prej.  DMS izvaja aktivno presejanje za posamezne vrste kroničnih obolenj in dejavnikov tveganja, hkrati pa tudi zdravstveno – vzgojne obravnave.

DMS pri preventivnem presejanju s pomočjo vprašalnikov ugotovi ali obstajajo dejavniki tveganja za določeno bolezen, postavi sum na določeno obolenje, ki ga vselej potrdi ali ovrže zdravnik, ali pa ugotovi, da ste zdravi. Na osnovi pridobljenih rezultatov, vam bo DMS svetovala glede dejavnikov tveganja kot so alkohol, kajenje, stres, povišan krvni tlak, telesna teža, holesterol in krvni sladkor. V kolikor bi menila, da bi bilo za izboljšanje vašega življenjskega sloga pomembno, da bi se vključili v zdravstveno – vzgojne delavnice, vas tja tudi napoti.

Spremlja vas tudi, če imate kronična obolenja, kot so astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen, arterijska hipertenzija, sladkorna bolezen, kronična ishemična bolezen srca, benigna hiperplazija prostate, osteoporoza ali depresija.

Vsekakor boste še vedno obravnavani s strani vašega osebnega zdravnika. Zaradi obravnave pri DMS, bo zdravnik za vodenje vaših kroničnih obolenj porabil manj časa, ker bodo le te urejene in bo imel več časa za pregled in pogovor z vami takrat, ko boste to zaradi morebitnega poslabšanja potrebovali.

V ambulanto vas lahko napotijo vsi člani tima (zdravnik, medicinska sestra in diplomirana medicinska sestra) , v kolikor menijo, da je to za vas pomembno, lahko pa se naročite tudi sami.

Urnik REFERENČNE ambulante

dopoldan

popoldan

Ponedeljek: 06:30 – 13:30 /
Torek: 06:30 – 13:00 12:30 – 19:15
Sreda: 06:30 – 13:30 14:00 – 20:00
Četrtek: 06:30 – 13:00 12:30 – 19:00
Petek: 06:30 – 13:00 /
  • Alenka KAVKA, dipl. med. sestra
  • Jerca DOLENC, dipl. med. sestra

V ambulanti delata  diplomirani  medicinski  sestri  Alenka Kavka in Jerca Dolenc. Če sestre ni v ambulanti, jo poiščite v prostorih Zavoda RR v prvem nadstropju.

Odmor: 9.30 do 10.00  in 15.30 do 16.00.

Za pregled ali posvet se prosim naročite na telefon 051 325 325, prek Gospodarja zdravja, osebno ali po klasični pošti.

Urnik velja od 2.8.2021 dalje.

Romana Pintar, dr. med.