Cepljenje


Proračun Republike Slovenije  od letos krije cepljenje s pnevmokoknim polivalentnim cepivom 23 (PPV 23) vsem, ki so stari nad 65 let in vsem kroničnim bolnikom.

Cepljenje preprečuje okužbo s pnevmokokom, ki je najpogostejši povzročitelj pljučnic, in ga najbolj priporočamo pljučnim bolnikom, lahko pa se cepijo vsi, ne glede na starost in bolezensko stanje.

Cepljenje  proti pnevmokoknim okužbam izvajamo tudi v naši ambulanti, tako za naše paciente, kot za vse druge  občane.

Najprej se cepi s PPV 13 valentnim cepivom, ki ga je potrebno plačati. Cepljenje stane trenutno 45 evrov. Po 8 tednih se cepi s PPV 23 valentnim cepivom, ki ga pod navedenimi pogoji plača proračun,   za ostale pa je samoplačniško.

Več o cepljenju preberite na naslovu pnevmokokne okužbe | CEPLJENJE.info.

Za cepljenje se lahko prijavite pri naših sestrah na aplikaciji Gospodar zdravja, po elektronski pošti ali po telefonu.

Trenutno v naših ambulantah ne opravljamo cepljenja proti Covid-19. Za cepljenje se lahko obrnete na cepilno ambulanto Zdravstvenega doma:

Cepilna ambulanta ZD Škofja Loka

Spoštovani,

cepljenje za gripo je za letošnje leto zaključeno.

Proti klopnemu menigoencefalitisu cepimo celo leto, vendar je pozimi najboljši čas za cepljenje. Več o bolezni in cepljenju lahko preberete na spletni strani Najpogostejša vprašanja in odgovori o uvedbi cepljenja proti KME v Program cepljenja | www.nijz.si.

Cena cepljenja  je 28,00€ na dozo –  potrebno je več doz oz. obnovitvena cepljenja v skladu z naslednjo shemo:

Za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom so potrebni trije odmerki cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu (osnovno cepljenje) in sicer drugi odmerek 1-3 mesece po prvem in tretji odmerek 5-12 oz. 9-12 mesecev (odvisno od cepiva) po drugem. Zaščita se vzpostavi približno 14 dni po drugem odmerku. Za vzdrževanje zaščite pa so potrebni poživitveni odmerki in sicer prvi po treh letih, nato pa na 5 let. Pri osebah, starejših od 50 oz. 60 let (odvisno od cepiva) so poživitveni odmerki potrebni na tri leta.

V Sloveniji je od leta 2019 v program cepljenja uvedeno tudi cepljenje proti KME, ki ga krije obvezno zdravstveno zavarovanje (osnovno cepljenje oz. 3 odmerki). To velja za otroke, ki v tekočem letu dopolnijo eno leto starosti in odrasle, ki dopolnijo 49 let ter za zamudnike. “Zamudniki” za cepljenje proti KME so otroci, rojeni v letu 2016 ali kasneje in tisti odrasli, ki so dopolnili 49 let v letu 2019 ali kasneje- letniki 1971, 1972, 1973, 1974.

Posodobljeno 06.02.2023